Verlies en rouw
'Loop niet voor me, want ik zal niet volgen. Loop niet achter me, want ik zal niet leiden. Loop naast me, zoals een vriend'
​
Albert Camus
Ingrijpende levensgebeurtenissen
Verlies geeft aan dat er verbinding is aan iets of aan iemand. Er kan in persoonlijk (fysiek en psychisch) en sociaal opzicht verlies worden geleden. Fysieke verliezen zoals kanker, chronische ziekten, verlies van alles door het eigen sterven, functieverlies door overlijden van partner, kind of een ouder. En ook verliezen op psychisch vlak: ongewenste kinderloosheid, persoonsveranderingen door verworven hersenletsel of geestelijke ontwrichting door trauma's. Sociale verliezen kunnen verliezen zijn in relationeel opzicht (echtscheiding of overlijden), baby met handicap, onzekerheid in verband met reorganisaties/bezuiningingen, werkeloosheid, financiële problemen, verlies van huis en haard door brand, verhuizingen.
Naast deze verliezen bestaan er ook verliezen van dromen, onmogelijke verwachtingen, illusies van vrijheid en macht, illusies van veiligheid en het verlies van ons jonger zelf.
Soms zijn er oude, niet afgeronde levenservaringen (onverwerkte verlieservaringen, onverwerkte trauma-ervaringen, niet afgeronde conflicten en niet afgeronde levensperioden) die vele jaren zijn 'verstopt' en die door triggers worden gereactiveerd in het hier en nu.
Hierdoor kunnen er minder duidelijke klachten of problemen ontstaan die ogenschijnlijk niets met het oorspronkelijke verlies te maken hebben zoals:
-
een onbestemd gevoel
-
lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, rugklachten en maagklachten
-
stemmingswisselingen
-
heimwee
-
opleving van oud verdriet
-
gedeprimeerdheid
-
problemen in de relatie of op het werk
-
slapeloosheid
Verlies en de gevolgen
'De pijn van het verlies is een spiegel
die het kostbare karakter
van de verbondenheid weerspiegelt'
​
Verliezen hebben veel invloed op je leven en de emoties die daarbij kunnen komen, kunnen heftig zijn. Voor jezelf, je partner, je kinderen, familie, vrienden, collega's en bekenden. Het kan zijn dat je een poos niet optimaal functioneert of dat je ziek wordt omdat veel in je leven onbelangrijk lijkt te zijn. Alsof wat je meemaakt en ervaart niet wordt herkend en erkend door je omgeving. Soms lukt het niet om hier alleen uit te komen.
​
Rouw is de achterkant van de liefde. Als je je rouw niet neemt ontstaat gestolde rouw. Met als gevolg dat de liefde niet meer voluit kan stromen. Ieder leven is een opeenstapeling van ervaringen en elke verlieservaring vraagt om herkenning, erkenning en liefdevolle aandacht.
De begeleiding die ik geef, is gericht op het vaccuüm waarin je je bevindt. Immers: het 'oude' is achter de rug en het 'nieuwe' nog niet in zicht. In dat vaccuüm kun je last ondervinden van allerlei gevoelens en reacties. Eenzaamheid, angst, verdriet en boosheid zijn normale gevoelens. In dat vaccuüm kan het behoorlijk benauwd en eenzaam aanvoelen.
Door samen te werken, kan ik je helpen om te leren omgaan met de gevolgen van je verlies. In individuele gesprekken heb ik alle aandacht voor je verlies. Stap voor stap.
Als je werk hebt en je zit niet goed in je vel kan dit consequenties hebben voor je functioneren. Na overleg met je leidinggevende kun je een coachingstraject aanvragen via je werkgever.